CE BELGESİ

CE BELGESİ NEDİR ?

CE belgesi, Avrupa Ekonomik Alanı’nda (European Economic Area) satılan ürünlerin sağlık, güvenlik ve çevre standartlarına uygunluğunu gösteren bir sertifika işaretidir. Bu belge, bir kalite sertifikası değildir; bu belgeye sahip ürünler çevreye zararının olmadığını kanıtlamış olurlar. CE işareti, 1985 yılında Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeni yaklaşım politikası kapsamında hazırlanmıştır. Conformite Europeenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan CE işareti, ürünlerin teknik alt yapılarına ilişkin mevzuatı genelleştirerek ürünlerin denetleme faaliyetlerinden geçtiğini gösterir. CE işareti, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) dışında satılmak için üretilen ürünlerde de kullanılabilir.

CE BELGESİ NASIL ALINIR ?

Bazı ürünlerin AB pazarında satılması için CE işareti taşıması zorunludur. Bu nedenle yasal ve güvenilir bir şekilde Avrupa’da ürün satışı yapmak için bu belgeye ihtiyaç vardır.

Ürünlerin tüm mevzuatlara uygunluğunu beyan etme görevi ürünü üreten işletmelere/firmalara aittir. Bu işareti ürünlerine eklemek isteyen firmaların herhangi bir lisans başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur. Ancak işletmeler aşağıdaki prosedürleri uygulamalıdır:

  • AB kapsamına giren tüm ilgili gerekliliklere uygunluğu sağlamak
  • Belge alımı için onaylı ve profesyonel bir danışmanlık hizmeti alıp almamaya karar vermek (her işletme CE başvurusunda bulunmak için gerekli olan hazırlık sürecini kendi yerine getirebilir. Buna ek olarak profesyonel bir danışmanlık kuruluşu ile işbirliğine
  • gidebilir)
  • Belge alımı için uygunluğu belgeleyen teknik dosya hazırlamak
  • AB uygunluk beyanı hazırlamak ve imzalamak

AT uygunluk beyanında hangi bilgiler yer almalıdır?

AT Uygunluk Deklarasyonu, ürün, üretici veya üretici temsilcisi, gerekliliği olan ürün gruplarında Onaylanmış Kuruluş ve harmonize standartlar ile ilgili aşağıda sıraladığımız bilgileri içermelidir.

Ürünün tanımı ise şu maddelerden oluşmalıdır:

  • Üreticinin veya yetkili temsilcisinin adı ve adresi
  • Bu deklarasyonun tek sorumluluğunun üreticiye ait olduğunun beyanı
  • Gerektiği durumlarda, onaylanmış kuruluş adı ve numarası, izlenen modülün tanımı ve CE sertifikası bilgileri
  • Ürünün izlenebilirliğine yardımcı olacak tanımlaması, uygun durumda uygun netliğe sahip ürün fotoğrafı
  • Ürünün uygun olduğu AT yönetmeliği
  • Uygunluğu referans verilen harmonize standartlar ve/veya şartnameler
  • Ek bilgiler, imza, imza yetkilisi adı görevi, imza yeri ve tarihi

En basit ifadeyle CE belgesi nasıl alınır sorusuna bu maddelerdeki gibi cevap verebiliriz. Ancak belge alındıktan sonra yetkili merciler, belgeyi ürünlerine koymaya hak kazanan işletmelerden ek belge talebinde bulunabilir. Bu bakımdan belgenizi aldıktan sonra işletmeler istendiği takdirde evrak ve belge işlemlerine devam edebilir.

CE BELGESİ NEDEN GEREKLİDİR ?

Bu belge, Avrupa Ekonomik Alanı içinde ürünlerini satmak isteyen üretici firmalar ve işletmeler için gereklidir. Belgelenmenin amacı, ürünlerin, AB Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında üretilmiş olduğunu göstermektir. Dolayısıyla Avrupa pazarında ürün satışını yapmak isteyenler, CE işaretine sahip olmalıdır. Diğer yandan belge sahibi olmak, işletme ve markanın kalitesini arttırmanın yanı sıra tüketicilere güven verir ve satın alma davranışlarını olumlu etkiler.

CE BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR ?

Başvuru için ürüne ait teknik bilgiler ve resimler başvuru aşamasında yeterli olacaktır. Ürüne alınacak CE belgesinin kapsamı ve testleriyle, belgenin kaç günde alınabileceği belirlenmektedir. Detaylar için bizimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

CE BELGESİNİN MALİYETİ NEDİR ?

Belge fiyatları, işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bizimle iletişime geçerek detay ve fiyat hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirisiniz.
  • Daha hızlı bir çözüm istiyorsanız doğrudan +90 552 388 72 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.