KOSHER BELGESİ NEDİR ?

“Kosher Belgesi”, markanızı ve şirketinizi ulusal ve uluslararası sertifikasyon ve ürün sertifikasyonu ile ilgili ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmayı amaçlamaktadır.

KOSHER BELGESİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Koşer Belgesi’nin geçerlilik süresinin alınan ürüne göre değiştiği belirtilmektedir. Ancak genellikle Koşer belgelerinin bir yıl süreyle geçerli olduğu söylenebilir. Belgenin geçerliliğini yitirmesiyle yetkili kuruluş tarafından tekrar denetlemeler yapılır ve belge yenilenir. Koşer Belgesi alınan ürünün özelliklerine bağlı olarak denetlemeler yılda bir kere veya birkaç kez yapılabilir.
Dünya üzerinde satış yapan binlerce şirket alıcı firmanın sunduğu ürünün Kosher belgesi olmasını ve bu belgenin yıllık bazda alınmasını şart koşmaktadır. Bahse konu firmalara satış yapmak isteyen üreticilerin bu belgeyi alması gerekir.
Firmalar için koşer belgesi almak son derece önemli ve faydalı belgelerden bir tanesidir. Nitekim etleri gıda maddesi olarak üretilip, tüketilebilecek hayvanların türleri üzerinde oldukça önemli sınırlamalar bulunmaktadır. Etlerin kuralına uygun şekilde tüketilmesine onay verilen hayvanların tüketim için hayvanları kesecek özel eğitim almış uzman din görevlilerinin olması gerekir. Kesim öncesi hayvanın mutlaka özel bir muayeneden geçirilmesi ve en azından gözle görünür bir sakatlık ve sağlıksızlığının bulunmaması gerekir. Bunun yanı sıra usulüne uygun olarak kesilirken hayvanların acı çekmelerine imkân verilmemesi ve kanının tamamen vücudundan akıtılmış bulunması yanında, kesim akabinde iç organlarının da mutlaka muayene edilip gıda olarak tüketilmesine engel herhangi bir hastalık ya da sakatlığının olmadığının saptanmış olması zorunludur. Kesilecek hayvanların yanı sıra gıda maddesi olarak tüketilebilecek balık türlerinde de sınırlamalar getiren kaşerut kuralları, diğer deniz ürünlerini, yumuşakçalarını ve çeşitli kabukluları beslenme bakımından kapsam dışı ve yasak olarak tanımlar. Yahudilik dini inanışındaki çeşitli gıda maddeleri ve beslenme yönetmeliği (kaşerut), gıda ürünü olarak tüketilmesine onay ve kabul verilen ister bitkisel olsun isterse hayvansal çeşitli ürünlerin; kaynağından itibaren pişirime hazır hale getirilmesi, pişirim ve tüketicinin sofrasına sunum aşamalarında da belli birtakım kurallara uyulmasını şart koşar. Ayrıca kaşerut kuralları uyarınca hiçbir şekilde kan yenemeyeceği gibi, tüketilecek et ve et ürünleriyle süt ve süt ürünlerinin kesinlikle bir arada yahut belirlenenden daha kısa aralıklarla tüketilmemesi de koşer kurallarındandır.

Kosher belgesi musevi inancına uygun olarak üretilmiş ürünleri tescilleyen bir belgedir. İşletmelerde üretim yapılırken tüm aşamaların ve kullanılan malzeme ve hatta ekipmanların musevi inançlarına uygunluğu din adamları(haham) tarafından üretim yerinde kontrol edilir. Uygulama, ekipman ve malzemelerde inançlarına aykırı bir durum olmaması durumunda din adamları firmada üretilen ürünlere kosher(koşer) belgesi verir. Kosher İbranice’de “uygun” anlamına gelmektedir.

Et dışındaki ürünlerin de koşer sayılabilmesi ve kaşer sertifikası alabilmesi için hahamlık tarafından denetlenmiş ve hijyene uymayan ya da Yahudi inançlarına aykırı katkı maddesi ya da işlem basamakları içermemesi gereklidir. Bu sebeple koşer belgesi almak isteyen üretici firmalar bu denetimden geçerler.

Yurt dışında üretilen veya yurt dışına satılan birçok ürünün üzerinde koşer ibaresi bulunur. Bu ibare Yahudi olmayanlar tarafından da aranan bir özelliktir. Çünkü Yahudilerde domuz eti yemek ve kullanmak yasaktır.

KOSHER BELGESİ NASIL ALINIR ?

Bir gıda ürününün Kosher belgesi alabilmesi için söz konusu ürünün ve üretim yerinin İsrail Hahambaşılığından onaylı bir haham tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, hijyenik olmayan ve Musevi inancına göre yasaklanmamış ürün, katkı maddesi ve süreçler ile üretimin gerçekleşmesi gerekmektedir.

HANGİ ÜRÜNLER KOSHER KAPSAMINDADIR ?

  • Koşer ve helal et ve et ürünlerinin büyük benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Domuz ve bileşenleri Musevi inancında da yasaklanmıştır. Benzer şekilde tüketimine izin verilen hayvanların da kesim yöntem ve şartlarının uygun olması, sakat ve hasta hayvan kesilmemesi, kanın boşaltılması gerekmektedir.
  • Balık dışındaki deniz canlılarından kabuklu canlılar ve yumuşakçalar koşere uygun değildir.
  • Bitkisel ürünlerin böcek, asalak ve haşereden arındırılmış olması gerekmektedir.
  • Museviliğe göre bir ürünün nihai olarak koşere uygun olabilmesi için ham halinden hazırlık, işleme, pişirilme ve tüketim aşamasına dek tüm süreçlerde Koşere uygun bir süreç takip edilmek zorundadır.
  • Asla kan tüketilemez. Et ve süt ürünlerinin birlikte kullanılması ise yasaktır.
  • Üretimde kullanılan araç, malzeme, kap, fırın gibi tüm ekipmanın da temiz ve dinen pak olması gerekmektedir.

KOSHER BELGESİNİN MALİYETİ NEDİR ?

Belge fiyatları, işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bizimle iletişime geçerek detay ve fiyat hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirisiniz.
  • Daha hızlı bir çözüm istiyorsanız doğrudan +90 552 388 72 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.