GHP BELGESİ

GHP BELGESİ NEDİR ?

GHP (Good Hygiene Practices) yani iyi hijye uygulamaları, gıda maddelerinin, güvenilir olması ve insan sağlığına zararlı olmaması için satın alma, üretim, muhafaza ve sunum aşamalarında gerekli kontrollerin yapılması ve önlemlerin alınmasıdır. Kısaca, güvenli gıda üretmek için gerekli olan tüm koşulları sağlamaktır. Gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar uyması gereken kuralları belirlemektir. GHP ( Good Hijyen Practise ) yani İyi Hijyen Uygulamaları; gıda üretim tesislerinin hijyenik tasarımı ve yapılandırılması, temizleme ve dezenfeksiyon yöntemlerini, gıda işlemede gıdaların mikrobiyal kalitesi, her işlem basamağının hijyenik operasyonu, personel hijyeni gibi uygulamaları içeren bir sistemdir. GHP iyi hijyen uygulamaları, GMP iyi üretim uygulamalarını tamamlayıcı bir standarttır. Ayrıca Catering, Restoran ve kafeler için GCP İyi Catering Uygulamaları standardını da tamamlamaktadır. Temelde üretim, satış ve toplu tüketimin yapıldığı yerin ve bu yerde çalışanların uyması gereken hijyen kurallarını kapsamaktadır.

GHP BELGESİ ALMANIN FAYDALARI NELERDİR ?

  • İşletmedeki dezenfeksiyon ve hijyen sağlama yöntemlerinin etkin bir biçimde uygulanması,
  • Hijyen standartlarının, üretim süreçlerinin tamamında uygulanması,
  • Personelin hijyen standartlarına uygun hale getirilmesi, standardın ele aldığı temel konulardır.
  • Üretim tesislerinin hijyen standartlarına göre yapılandırılması ve şekillendirilmesi,
  • Ürünlerin (pişmemiş gıdalar) mikrobiyal kalitesinin ölçülmesi, GHP İyi Hijyen Uygulamaları, Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak bilinen HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin ön gereksinimi olarak da kabul eidlir. GHP, gıda güvenliği
  • sistemlerinde, hijyen ve temizlik ile ilgili gereksinimleri de karşılar. GHP, İyi Üretim Uygulamaları (GMP / Good Manufacturer Practices) ile İyi Yemek Servisi Uygulamaları (GCP / Good Catering Practices) standartlarını tamamlayıcı bir standarttır. İyi Hijyen
  • Uygulamaları Standardının Gereksinimleri ise; GHP, özellikle imalatın, tüketimin ve satışın toplu olarak yapıldığı yerlerde uygulanmakta ve bu türden yerler için hijyen kuralları oluşturur. Aşağıdaki konu başlıklarında, GHP İyi Hijyen Uygulamaları standardına uygunluk denetimi yapılmaktadır:
  • Çalışan sağlığı ve hijyeni
  • Çalışma şartları
  • Tesis ve ekipmanların bakımı ve temizliği
  • Gıdaların temas ettiği yüzeylerin hijyeni
  • Atıkların uzaklaştırılması
  • Pestisit analizleri
  • Su hijyeni ve kalitesi
  • Tuvalet ve lavabo gibi el yıkama alanları
  • Çapraz kontaminasyonun önlenmesi Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan Toplu Tüketim Yerleri İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi – Genel Hijyen Kuralları çerçevesinde işletmelerde yapılan standarda uygunluk denetimleri kapsamı ise ;
  • El Yıkama Evyeleri
  • Havalandırma
  • Aydınlatma
  • Su Tankları
  • Atık Su Kanalizasyon Sistemleri
  • Temizlik Gereçleri ile Temizlik ve Dezenfeksiyon Maddelerinin Muhafazası
  • Mekanlar
  • Zeminler
  • Duvar Yüzeyleri
  • Tavanlar
  • Pencereler
  • Kapılar
  • Yüzeyler
  • Gıda Maddeleri ile Gıda Alet ve Ekipmanlarının Temizlenmesinde Kullanılan Evyeler
  • Teknik Donanım, Alet ve Ekipman
  • Alet, Ekipman ve Makineler
  • Yardımcı Ekipmanlar
  • Bulaşık Yıkama
  • İçecek Kapları
  • Temizlik ve Dezenfeksiyon
  • Atıklar
  • Zararlılar ile Mücadele
  • Personel Hijyeni
  • El Hijyeni
  • İşyeri Davranış Kuralları

GHP BELGESİ MALİYETİ NEDİR ?

Belge fiyatları, işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bizimle iletişime geçerek detay ve fiyat hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirisiniz.
  • Daha hızlı bir çözüm istiyorsanız doğrudan +90 552 388 72 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.