HELAL SERTİFİKASI NEDİR ?

Helal belgesi diğer adıyla halal belgesi, ürün ve hizmetlerin İslam Hukukunun gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını gösteren bir belge türüdür.

Helal Sertifikası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Helal sertifikası, Müslüman nüfusa yönelik ürün ve hizmetlerin İslamiyet şartlarına göre hazırlanma sürecini denetler.
  • Bu belgeye sahip olan firmalar, İslamiyet dininin kurallarını yerine getirerek hizmet verdiklerini garanti ederler. Helal belgesi, İslami kurallara uygun gıda üretimi yapıldığını garanti altına almasının yanı sıra hazırlanan besinlerin insan sağlığını tehdit etmediğini de ortaya koyar.
  • Helal sertifikası; ürünlerin hazırlanması, işlenmesi, taşınması, depolanması gibi farklı süreçleri kapsayan bir kalite yönetim standardıdır. Helal gıda belgelendirmesi, farklı aşamalardan geçen ürünlerin direkt temas olmadan ve sağlıklı bir şekilde tüketicilerin önüne geldiğinin ispatı niteliğindedir.
  • Helal gıda sertifikasına sahip firmalar, gıda üretiminde müşteri memnuniyeti odaklı bir tutum sergiler.

Helal gıda sertifikası almak isteyen bir işletmenin hammaddeleri, katkı maddeleri ve üretim süreçleri helal standartları tarafından onaylanmalıdır.

Belge almak için başvuruda bulunan firma, aşağıdaki aşamalara tabii tutulur:

  1. Belgelendirilecek üretimin incelenmesi
  2. Üretimin dini kurallara ve helal standartlarına uygun bir şekilde yapıldığının onanması
  3. Tetkik ve incelemeler, standartlara uygun ise belgenin verilmesi; değilse yeni bir değerlendirilme süreci için yeni bir hazırlık aşamasına girilmesi

Helal sertifikası almak isteyen işletmeler aşağıdaki iki seçenekten birini tercih edebilir:

  1. Kendi yönetim sistemleri içinde İslami ve teknik bilgisi olan personellerden kurulu bir ekip oluşturmak
  2. Bu standartta Akredite olmuş firmalardan danışmanlık hizmeti almak

Firmalar, bu iki yoldan birini tercih ederek Helal Gıda Belgesi sahibi olabilir.

Helal sertifikası almak isteyen firmalar, tercih ettikleri her iki yöntemde de üretimden tüketiciye ulaşma sürecine kadar tüm aşamalarda helal standartlarına uygun bir şekilde hizmet vermekle yükümlüdürler.

Bu belgeye sahip olan firma ve kuruluşlar, aşağıdaki özellikleri ile ön plana çıkarlar:

  • Dini hükümlere ve helal standartlarına uygun üretim gerçekleştirirler.
  • Tüketiciye güven aşılayarak toplumsal hassasiyet çerçevesinde hizmet verirler.
  • Kapsamlı ve titiz bir denetleme ve kontrol sürecinden geçerler.
  • İslami kriterler ile sağlık, temizlik ve hijyen şartlarına uygun vasıfları taşırlar.
  • Ürün paketleme malzemelerinin ve depolanma şartlarının helal standartlarına uygun olduklarını ortaya koyarlar.
  • ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi kalite yönetim standardının gerekliliklerine uygun bir şekilde hizmet verirler.
  • Kalite ve güvenlik standartlarına uygun şekilde yeni teknolojilerden yararlanarak sağlıklı üretim yaptıklarını garanti ederler.
  • Ürünlerini dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirilen organizasyonlarda tanıtarak müşteri potansiyellerini daha kolay arttırırlar.
  • Ürettikleri ürünlerle birlikte marka isimlerini İslam dünyası içinde popüler hale getirirler.
  • Ürün ve hizmetlerini İslam dünyasına daha kolay tanıtırlar. Bununla birlikte insanların desteklerini her zaman arkalarında hissederler.

Genellikle gıda üretimi gerçekleştiren ya da gıda ile temas eden ürünler üreten firmaların aldığı sertifikaya “Helal Belgesi” denilmektedir. Ancak bu sertifika alınmadan önce bir takım ön şartların karşılanması aranmaktadır. Helal, yazılı (örnek: kayıt altında ve delile dayalı) ve gerekiyorsa görüntülü olarak ispat edilmesi gereken ham madde, üretim, satış ve pazarlama aşamalarının kontrol denetimi sonrasında verilmektedir.

Öncelikle ürünlerinizde alkol ve türevleri ile domuz ve domuzdan mamül (imal edilmiş) ürünler, işlemler ve süreçler bulunmamalıdır. Çalışanların hijyen konusunda eğitimli olmaları, günlük ve aylık temizlik planlarının helal için uygun olması (temizlik maddelerinin helal olması: gıda ile temas eden yüzeyler için), üretimde çalışanların kullandıkları gıdaya temas eden eldiven gibi ürünlerin helal gıda üretim şartlarına uygun olması. Gıda ile temasa uygun üretilmiş eldivenler kullanılması gibi.

Helal üretim prosedürünün hazırlanmış olması amacıyla üretimden sorumlu gıda mühendisi tarafından helal şartlarına uygun “Helal Üretim Prosedürü” ve talimatların dokümante edilmiş olması gerekmektedir. Bu amaçla ISO 22000 gıda yönetim sisteminiz bulunuyorsa, helal prosedürü ISO 22000 dokümanlarınız içerisine de entegre edilebilirler.

Üretimde kullanılacak tedarik edilen tüm mamül, yarı mamülerin analiz raporları (varsa helal sertifikaları) gıda üretim izin belgeleri olmak zorundadır. Helal sertifikası için başvuran firmaların da gıda üretim izni (işletme kayıt belgesi: ilçe tarım müdürlüklerinden alınan) gibi yasal işlemlerin tamamlanmış olması gerekmektedir.

HELAL SERTİFİKASI NASIL ALINIR ?

Temel yapı olarak helal gıda belgesi gıda ve gıda ile temasa sahip tüm ürün gruplarını üreten ve satan firmaların alabileceği bir belgedir. Helal gıda belgesi almak için en önemli basamak işletmenin yaptığı işin, verdiği hizmetin, ham maddelerinin helal gıda belgesine uygun olması yani ispatlanabilirlik şartına haiz olmasıdır. Helal gıda belgelendirme denildiğinde ilk akla gelen ürünlerin genellikle et ve et mamülleri olması tesadüfi değildir. Zira sucuk, salam, sosis gibi özellkle ısıl işlem gören gıda maddelerinin içeriklerinde çokca kullanılan renklendiriciler, aroma vericiler, kimyasal katkılar bu tür ürünlerin doğal ve helal belgeli olmasına engel teşkil edebilmekte ve bu durum neticesinde çoğu zaman helal gıda belgesi alma noktasında sıkıntılara sebep olabilmektedir. Zira bu belgenin temel yapısı, standardı, kuralları gereğince insan sağlığına zararlı olan ürünler bileşen olarak kullanılmamalıdır.

HELAL SERTİFİKASI ALMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR ?

  • Öncelikle firma yetkilileri ile helal gıda nasıl alınır konusu hakkında bilgi verilmek üzere randevu alınır,
  • Randevu tarihinde firma ön görüme yapıldıktan sonra üretim alanları, depolar ve genel firma durumu denetlenir ve gerekli olan alanların fotoğrafları çekilerek firma dosyasına eklenir.
  • Firmanın tedarikçilerine ait helal gıda belgeleri toplanır,
  • Analiz ve test raporları dosyaya eklenir,
  • Helal gıda nasıl alınır şartlarını gösteren helal gıda taahhütnamesi firma yetkilisi ve üretim sorumlusu tarafından imzalanarak dosyaya eklenir,
  • Gıda işletme sicil kayıt evrağı alınır,
  • Belediye ruhsatının fotokopisi,
  • Firmanın son resmi ünavını ve doğru adresine gösteren Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (limited şirketler için),
  • İmza Sirküleri,
  • Helal gıda sözleşmesi ve başvuru formu imzalanır,
  • Vergi Levhası fotokopisi,
  • Başvuruda bulunulan gıda ürünleri ve gıda içerik listesi,
  • Gıda tedarik örnek faturaları fotokopileri,
  • Varsa faaliyet kaydı

Helal gıda için gerekli olan evraklardır.

HELAL SERTİFİKASI MALİYETİ NEDİR ?

Belge fiyatları, işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bizimle iletişime geçerek detay ve fiyat hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirisiniz.
  • Daha hızlı bir çözüm istiyorsanız doğrudan +90 552 388 72 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.