RoSH BELGESİ

RoSH BELGESİ NEDİR ?

RoHS kısaltması, tehlikeli maddelerin sınırlandırılması anlamına gelmektedir (Restriction of Hazardous Substances). RoHS uygulaması, elektrikli ve elektronik bütün ürünleri kapsamaktadır. Bu uygulamanın temelini Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan 2002/95/EC sayılı direktif oluşturmaktadır.

Bu yönetmelik ülkemizde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2008 yılında Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik adıyla yayınlanmıştır. Ancak kısaca EEE Yönetmeliği olarak anılmaktadır.

RoHS direktifi, elektronik kartlarda ve malzemelerde bazı zararlı maddelerin kullanımasına sınırlamalar getiren bir direktiftir. Örneğin kurşun, civa, kadmiyum gibi elementlerin ve bazı bromürlü bileşiklerin elektrikli ve elektronik ürünlerde kullanımı kısıtlanmıştır. Bunlar hem insan sağlığına hem de atık olmaları durumunda çevreye zarar vermektedir.

Bu uygulamanın başlamasından itibaren Avrupa Birliği piyasalarına sunulacak tüm ürünler RoHS uyumluluğunu geçmek zorundadır. Bu uygulamanın kapsamı zamanla genişletilmiş ve 2011 yılında RoHS2 ve 2015 yılında RoHS3 yayınlanmıştır.
Elektrikli veya elektronik ürünler, donanımlar, alt montajlar, kablolar, bileşenler veya yedek parçaları Avrupa Birliği ülkelerine gönderen firmalar ve distribütörler RoHS sınırlamalarına uygumak zorundadır.

RoHS kapsamına giren maddeler şunlardır: Kurşun (en yüksek 1000 ppm), Civa (en yüksek 100 ppm), Kadmiyum (en yüksek 100 ppm), artı 6 değerlikli Krom (en yüksek 1000 ppm), Polibromürlü bifenil (en yüksek 1000 ppm) ve Polibromürlü bifenil eterin (en yüksek 1000 ppm).
Daha sonraki güncellemelerde RoHS kapsamına şu maddeler de ilave edilmiştir: Bis (2-etilheksil) fitalat (en yüksek 1000 ppm), Butil benzil fitalat (en yüksek 1000 ppm), Dibutil fitalat (en yüksek 1000 ppm) ve Diizobutil fitalat (en yüksek 1000 ppm).

RoSH BELGESİ ALMANIN FAYDALARI NELERDİR ?

İşletmeler RoHS sınırlamalarına uydukları ve ürünleri için RoHS Belgesi aldıkları takdirde, herşeyden önce üçüncü kişilere, insan sağlığına ve doğal çevrenin korunmasına ne kadar önem verdiklerini kanıtlamış olmaktadır. Ancak diğer yandan Avrupa Birliği ülkelerine elektrikli ve elektronik ürünler pazarlamayı hedefleyen işletmelerin mutlaka RoHS Belgesi almaları gerekmektedir. İlgili direktifler bu konuda son derece katı kurallar içermektedir. RoHS yönetmeliğine uyan firmalar, daha sıkı düzenlemelere uymak, işlem kontrollerini daha sıkı yapmak zorundadır ve bu durumda doğal olarak üretim hatalarının önüne geçmiş ve daha yüksek üretim verimliliğine ulaşmış olmaktadır. Doğal olarak işletmeler rakiplerine karşı üstünlük elde etmiş olmaktadır. RoHS uygulaması aynı zamanda tedarik zinciri ve işgücündeki beceriler bakımından daha fazla iletişim kurulmasını gerektirmektedir. Bütün bunların yanı sıra RoHS uyumluluğu, çevre standartlarının uygulanması açısından işletmelere önemli bir katkı sağlamaktadır. RoHS Belgesi almış olan işletmeler, insan sağlığı ve çevre risklerini düşürmüş olmaktadır. Ayrıca sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği ile ilgili son yıllarda önem kazanan girişimlerin hızlanmasına da katkıda bulunmuş olmaktadır. İşletmeler sadece yüksek kalitede değil, aynı zamanda çevre dostu ve insan sağlığına önem veren üretim yapmak zorundadır.

RoSH BELGESİNİN NASIL ALINIR ?

Rohs belgesi nasıl alınır için son ürün (bu son ürün ara parçalar olabilir) numune olarak rohs akredite laboratuvarlara gönderilerek analizlere tabi tutulur. Gerekli testler yapıldıktan sonra ilgili ürün içerisinde yasaklanmış maddeler yok ise ürün rohs belgesi alabilir. Bununla birlikte kullanımı kısıtlanmış olan kimyasalların ise oranlarının olması gereken aralıklarda olup olmadığına bakılarak analiz neticelerine göre rapor verilir. RoHS belgelerinin eklerinde ilgili analize ait bir teknik dosya açıklaması bulunmaktadır. Bununla birlikte plastik hammadde kullanmakta olan ürünlerde hammadde numune olarak gönderilebilir.

RoSH BELGESİ MALİYETİ NEDİR ?

Belge fiyatları, işletmelerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. İşletme hacmi, çalışan sayısı gibi kriterler belge fiyatlarında belirleyici unsurlar arasındadır. Belge fiyatı hakkında güncel bilgiler almak için uygunluk değerlendirme kuruluşları ve danışmanlık firmaları ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Daha hızlı bir çözüm istiyorsanız doğrudan +90 552 388 72 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.